Ändrad: 2023-12-03 19:37

Trisslott – Vinstchans – Vi skrapar

Vem i Sverige känner inte till trisslotter? De är en vanlig gåva på födelsedagar eller Alla hjärtans dag, speciellt när presentidéerna tryter. De är marknadens ledande skraplotter, tillgängliga både i butiker och online via Svenska Spel. Men det är inte alla som vet att det finns flera typer av trisslotter.

Topplistan Knapp

Från det klassiska 30-kronorsspelet till Dubbeltriss för 60 kr, Minitriss för 10 kr och Trissammans för 50 kr, det finns något för alla. Vi har provspelat alla dessa varianter och du kan se våra resultat i de tillhörande videorna.

Om du också är intresserad av alternativ som spel utan spelpaus, kan det vara värt att utforska våra andra recensioner och guider.

Hur stor är chansen att vinna på triss?

Här har vi den mest klassiska Trisslotten av dem alla. Denna variant av Triss kostar 30kr styck och säljs på din lokala tobaksaffär eller vilken stormarknad som helst. Hur stor är chansen att vinna på triss? Det korta svaret är -Inte bra! Men vi bryter ner det och tittar på chanserna innan du skrapar din trisslott. Svenska Spel som tillhandahåller Triss gör sitt finstilta exempel baserat på 6 miljoner lotter. Av dessa är det vinst på 1 290 909 lotter. Det betyder att det är vinst på 21,5% av alla lotter som köps, kort och gått ungefär var femte lott. Den vanligaste vinsten på en Trisslott är 60kr. Hela 46,5% av alla vinstlotter är på 60kr. Den näst vanligaste vinsten är självklart 30kr. Här är 44,1% av alla vinstlotter på 30kr.

LÄS MER OM: BankID Casino

Det blir skrämmande när man börjar räkna. Vinst på 30kr eller 60kr uppgår till över 90,6% av alla vinstlotter. Då börjar man förstå hur svårt det är att vinna något större på Triss. Väljer vi att ta bort alla vinster mellan 90kr-1000kr så finns det bara 1212 lotter kvar med vinst på. Detta betyder att det är 0,02% chans att din lottvinst är över 1000kr. Det betyder att du statistiskt behöver skrapa 5000 lotter för att vinna över 1000kr på en lott. Vi kan göra detta hela vägen men ni förstår vid det här laget att chansen att bli miljonär på Triss knappt finns. Sista uträkningen blir på högsta vinsten som du får skrapa i TV4 på lördagarna. Din chans när du köper en trisslott att vinna högvinsten är 3/6000000 vilket blir 0,00005%.

Här är några exempel vad som är troligare än att du vinner högvinst på triss.

1. Att du träffas av blixten under din livstid.

2. Att du blir gravid med fyrlingar.

3. Att ditt plan crashar mellan London till New York.

4. Att du får inbrott i din bostad IDAG.

Lycka till säger vi!

Dubbeltriss

Plötsligt händer det säger Svenska Spel om trisslotten. Nu ska det hända dubbelt alltså eftersom det är Dubbeltriss vi ska gå igenom. Vad är vinstchanserna? Hur fungerar Dubbeltriss? Är den bättre än den vanliga trisslotten? Mycket frågor men vi ska försöka besvara dom alla.

Priset för en Dubbeltriss är 60kr vilket är dubbelt så mycket som en vanlig triss. Känslan är att man bara slagit ihop två trisslotter i en. Dubbelt så mycket skrapande vilket borde större chans till vinst. Så är inte fallet eftersom man har lagt till belopp som inte finns på den vanliga trisslotten till Dubbeltrissen. T.ex. så finns det vinstvalörer på 200kr och 2000kr på Dubbeltrissen. Totalt ska 18 små rutor skrapas + extrachansen.

Återbetalning till spelarna är lägre på Dubbeltriss.
Svenska Spel tjänar alltså mer pengar på Dubbeltriss än vanlig triss. 49% av allt satsat belopp går tillbaka till spelarna. På Dubbeltriss baksida så görs ett räkneexempel på 1 000 000st lotter. Av dessa är det vinst på 331 059st, i snitt vinst på ungefär var tredje lott. Den stora skillnaden mot vanlig triss är den förbluffande stora andel av vinster som är exakt pengar tillbaka dvs 60kr. Hela 86,4% av alla vinstlotter är på 60kr. Så om du lyckas vinna på Dubbeltriss är det en överhängande risk att du tyvärr bara vinner tillbaka den satsade pengen. Två av vinstlotterna är det fina vinster på. 1 000 000kr på en och 2 765 000 som är snittet för skrapet i TV4 på lördagarna.

Sammanfattning av Dubbeltriss

Är som det flesta andra skraplotter helt värdelös men ska du hitta nån form av taktik i dit skrapande så är det bättre att köpa två vanliga trisslotter än att köpa en Dubbeltriss. 

Minitriss

En lite mindre vanlig trisslott är MiniTriss. Vi kollar närmare på den här lille rackaren som kan betraktas som lillebror till originalet. Den första skillnaden från övriga triss märker man av i kassan. Priset är betydligt mindre då en MiniTriss endast kostar 10kr. En annan uppenbar skillnad är också storleken. Istället för 10 klöver att skrapa, inklusive extrachansen, som det ser ut på vanliga triss så finns det bara 6 klöver på MiniTriss. Den ser dessutom mer enkel ut än syskonen. Man har inte ansträngt sig för att hotta till MiniTriss som behåller den klassiska looken i gult med svarta detaljer. Frågan är då hur mycket kan man då skrapa fram i den lille trisslotten? Hur stor är egentligen vinstchansen? Är det värt att lägga samma peng på flera billiga lotter? Det och mer svarar vi på när vi granskar MiniTriss. 

En billig trisslott med låg högsta vinst

Vinstchansen är föga förvånande väldigt dålig. Återbetalningsprocenten ligger på 49% precis som Dubbeltriss. På 1 000 000 lotter finns enligt vinstplanen 253 061 st vinstlotter. Vilket innebär att ungefär var fjärde lott är en vinst. Dyker vi djupare här kan vi se att 110 000 st vinstlotter ger 10kr, alltså pengar tillbaka. Ytterligare 110 000 st ger dubbla vinsten på 20kr. 87% av alla vinstlotter ger alltså vinst på 10kr eller 20kr. Det går också att vinna 30kr och 100kr på lotten men här börjar chanserna bli små. Av en miljon lotter finns endast 30 000 st lotter med vinst på 30kr och 3000 st vinster på 100kr. Med en mindre prislapp kan man kanske räkna ut att den högsta vinsten på lotten skiljer sig från originalet. Vill man hamna i TV rutan och skrapa fram dom riktigt stora summorna är det här fel lott. Varken TV-symbolen eller Klöver-Symbolen går att skrapa fram. Den högsta vinsten är 100.000kr på Minitriss. Det går också att vinna 5000kr vilket kan anses som en värdig vinst med tanke på priset. Nu pratar vi decimaler när det kommer till vinstchans. På en miljon lotter finns 60 st lotter med vinst på 5000kr vilket ger en vinstchans på 0,006%. Chansen på den högsta vinsten på 100.000kr ligger på 0,0001%. Det finns nämligen bara en toppvinst på en miljon lotter.

Sammanfattningsvis så anser vi det bättre att köpa den vanliga trissen. Chansen på en vinst över 5000kr är otroligt låg och man har ingen chans alls att ta hem miljonerna. Gillar man själva skrapandet så får man i alla fall mycket skrap för pengarna när man köper MiniTriss.

Trissammans

En annan lott som vi självklart ska kolla på är Trissammans från Svenska Spel. Den här trisslotten kanske passar allra bäst på alla hjärtans dag. Konceptet är enkelt. Lotten har två halvor som lätt går att separera. Den ena ger man bort och den andra skrapar man själv. Har man då skrapat fram 3 lika belopp totalt på de 2 halvorna vinner man. Vinsten delar man halvorna emellan. Totalt finns det 14 klöver att skrapa på Trissammans, 7 på varje halva. Här går det att skrapa fram både TV-symboler och klöver-symboler för de största vinsterna. Trissammans kostar 50kr.

Likt andra trisslotter ligger återbetalningen på 49%. Räknat på 1 000 000 lotter är 286 378 st vinster. I snitt vinner man alltså på lite mer än var fjärde lott. Hela 223 000 av vinstlotterna är vinst på 60kr vilket motsvarar 78% av alla vinstlotter. Den näst vanligaste vinsten är pengar tillbaka. 14% av vinstlotterna är vinst på 50kr. Andra lägre vinster som går att kamma hem på Trissammans är 100kr, 200kr, 500kr, 1000kr, 2000kr och 4000kr. Som ni kanske kan gissa börjar vinstchanserna nu bli väldigt små. Chansen att vinna 10 000kr eller mer på Trissammans ligger på 0.0023%. Man brukar säga att hoppet är det sista som lämnar människan. Men i det här fallet är det nog bättre att ge upp.

Triss 40

Triss 40 kommer såklart från Svenska Spel som ligger bakom den tidlösa klassikern Triss originalet. Skillnaden på dessa två är först och främst priset. Den vanliga Trisslotten kostar 30kr och denna skraplott 40kr. En annan differens är rutorna. Triss 40 har hela 13 rutor att skrapa inklusive extrachansen. Det gäller som vanligt att skrapa fram 3 likadana belopp för vinst. Hur skiljer sig då vinstplanen mot originalet? Är det egentligen värt att betala det högre priset? Även om vinstandelen fortfarande är värdelös så är den inte sämre än originalet med en vinstandel på 50%. Den största skillnaden är att Triss 40 kan ge en vinst på 5 miljoner direkt, utan något TV-skrap. Högsta kontantvinst hos originalet är 1 miljon kronor. Dock kan man fortfarande hamna i TV-rutan om man skrapar fram 3 klöver eller 3 TV-rutor. Här krävs LITE tur. Vi snackar om en chans på 0,0003% att bli kändis för en dag, och förhoppningsvis skrapa fram storvinsten.

I genomsnitt är det mer lönsamt att skrapa fram 5 miljoner direkt än klövern som kan ge maximalt 30 miljoner kronor. Den chansen är ännu mindre än att hamna i TV med sina 0,0001%. Är men ute efter storvinster rekommenderar vi däremot Triss 40 över originalet. För 10kr mer har man en bättre chans att vinna 1000kr eller mer. Men i det långa loppet är den lika värdelös och man kan räkna med ett stort hål i plånboken. Om man nu inte har den enorma turen att faktiskt skrapa fram en värdig vinst för en gångs skull. Lycka till!

Trisskalender -Triss får bekänna lite färg

Svenska Spel har ju som vanligt sin drive nu med triss julkalender och jag har gått igenom vad som egentligen gäller och vad vi spelare får tillbaka.

I den ”billiga” triss julkalendern för 75kr så går 49% och 18 375 000kr tillbaka till spelarna. Det betyder att Svenska Spel gör en vinst på 19 125 000kr.

I den dyra triss julkalendern för 150kr är återbetalningen något högre. Här går 53% tillbaka vilket är ett hån mot spelarna. Dom som köpt trisslotterna får tillsammans tillbaka 39 750 000kr och Svenska spel sitter och myser med 35 250 000kr i vinst.

Svenska folket går alltså 54 375 000kr back denna jul. Grattis eller nåt. Gör något bättre med pengarna istället. Skänk det till välgörande ändamål eller spela på casinon utan licens istället, för sånt här ska inte uppmuntras.

Skraplotter på nätcasinon är bättre!

Ni kommer kanske ihåg hur det gick förra året, men för er som inte vet kan jag meddela att det gick ganska jättedåligt. Nu är det så dags igen, julen är på väg med stormsteg och många sitter och undrar om triss julkalender 2019.

Inga större förändringar har gjorts sedan förra året, i alla fall inga märkvärdiga. Som spelare sitter vi fortfarande där och blir dragna vid näsan när Svenska spel håvar in miljoner. Return to player är riktigt urkasst i de här triss julkalendrarna och jag personligen skulle istället ge rådet till er som gillar skraplottsspänningen att rikta sökandet mot nätcasinona.

Varför?

Jo, men tänk dig själv hur det är. Svenska spel tillverkar en begränsad mängd av triss julkalender 2018, precis som 2017 och nu 2019, som sedan placeras i kiosker och butiker runtom i landet. Där har du ju problemet. I sammanhanget bor du ju i en försvinnande liten del av Sverige och har på det sättet en ännu lägre chans att plocka rätt triss julkalender. (Samtidigt finns ju också risken att inte ens alla lotter distribueras utan bara ligger på något lager).

Skrapar man triss på nätcasinon så har man ju faktiskt chans på alla lotter, så att säga, och missa ingen chans på vinst bara för att man råkar bo på en plats som fick en sämre leverans med lotter.

Visst, det är skillnad att ge bort en triss julkalender i julklapp, men om man ska spela själv så är casinona på nätet mycket bättre. Nu kan man ju också spela med mobilt BankID på casinon vilket underlättar det mesta och uttagen går riktigt snabbt.

Asså på riktigt, det är hur smidigt som helst att köra direkt via datorn eller mobilen. Varför ens bry sig om dessa julkalendrar? 

Allt du behöver veta om Trisslotter: Priser, Varianter och Vinstplaner

Trisslotter är bland de mest populära skraplotterna i Sverige. De erbjuder spännande vinstmöjligheter och är enkla att spela. Men vad kostar en trisslott, och finns det olika typer? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta.

Vad kostar en Trisslott?

En av de vanligaste frågorna folk ställer är: ”Hur mycket kostar en trisslott?” Priset för en enkel Trisslott varierar, men ligger oftast mellan 25 och 50 kronor.

Dubbeltriss och dess Pris

För den som söker större spänning finns Dubbeltriss, en variant där du får två chanser att vinna på samma lott. Dubbeltriss pris ligger vanligtvis runt det dubbla av en vanlig Trisslott.

Mini Triss och dess Pris

En mindre variant av Trisslotten är Minitriss. Denna lott kostar mindre och är ett bra alternativ för de som vill prova på spelet utan att spendera för mycket. Minitriss pris ligger vanligtvis kring 10–20 kronor.

Skraplotter med störst vinstchans

Om du undrar över vilken skraplott som har störst vinstchans, är det bra att jämföra vinstplanen för de olika lotterna. Trisslotten erbjuder relativt bra chanser, men det finns även andra skraplotter med störst vinstchans.

Vinstplan Triss

Vinstplanen för Triss varierar beroende på lottens pris och typ. Generellt sett är det en viss sannolikhet att vinna mindre belopp, och mycket lägre chanser för de riktigt stora vinsterna.

Vad betyder klöver på Trisslott?

Klövern på en Trisslott indikerar att du har vunnit en extra lott. Om du får upp en klöver när du skrapar din lott, innebär det alltså att du får en ny chans att vinna.

Trisslottens Baksida och Trissammans

På baksidan av en Trisslott finner du oftast information om hur du gör om du vinner, samt kontaktuppgifter till Svenska Spel. ”Trissammans” är en kampanj som ibland körs, där du kan samla in speciella lotter för extra vinstmöjligheter.

Sammanfattning

Trisslotter är en enkel och spännande väg till potentiella vinster. Oavsett om du väljer den klassiska Trisslotten, Dubbeltriss eller Minitriss, finns det något för alla. Med varierande priser och vinstplaner kan du välja den lott som passar just dig. Hoppas att den här artikeln har svarat på dina frågor och att du nu har bättre koll på vad trisslott kostar, olika varianter och vad man kan förvänta sig i vinstväg. Lycka till med skrapandet!

pär haglund
Skriven av: Pär Häggkvist

Bloggare, casinospelsgranskare och ifrågasättare.

Läs mer om: Pär Häggkvist

Relaterade artiklar
Skraplotter Online
Skraplotter Online Skraplotter online är relativt nytt fenomen. Det gör det möjligt att skrapa dina favoritlotter direkt från datorn eller...
Läs mer
Penninglotten
Penninglotten Om du är sugen på att testa något annat än online casino utan licens, är Penninglotten ett intressant alternativ...
Läs mer
Femman
Femman skraplott Femman är en skraplott från Kombispel som ägs av Socialdemokraterna och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Allt överskott går till...
Läs mer